…dezorganizarea. Da, ai citit bine. Si-am sa-ti spun si de ce.

Intr-o firma in care oamenii nu stiu clar CE au de facut, CUI se subordoneaza, CAND trebuie sa livreze si CU CINE trebuie sa colaboreze, se intampla de multe ori ca mai multi angajati sa se ocupe de acelasi lucru, si nimeni de un alt lucru.

Iti spun cateva dintre desincronizarile operationale care se reflecta in final, direct in profitul si cash-ul tau.

 

1. Facturi care se inregistreaza mai mult decat o data; o data vanzatorul, (si mai face si el o copie), o data cel care se ocupa de banca (o inregistreaza intr-un tabel Excel si mai face si el o copie), o data contabilul. Toate astea inseamna timp si bani. Timp care ar putea fi alocat pentru recuperarea creantelor, nu pentru inregistrarea lor de 3 ori.

 

2. Lipsa unui gestionar al stocurilor si al obiectelor de inventar din firma. “Magazia” e doar acea camera in care intra toata lumea si ia ce are nevoie, in care rar se face un inventar si cand realitatea nu mai bate cu “hartiile”, problema se trateaza ca si cum “hartiile” ar fi problema, doar ele trebuie aduse in regula, nu-si pune nimeni intrebarea ce naiba s-a-ntamplat cu diferenta uriasa dintre valoare contabila si cea de pe teren. Pe putini i-am auzit explicand unui antreprenor diferentele dintre inventarul de pe teren si cel din magazie sunt niste lipsuri din gestiune al caror TVA nu se mai deduce, basca pierderea acelor materiale care nu au avut nici un responsabil.

 

3. Exista o “politica” de cash in firmele mici in care responsabilul cu incasarile si platile vine tam-nisam si spune “Nu mai avem bani sefu”, surpriza cea mai mare fiind chiar a celui care raspunde de asta. Si pe care nu l-a-mboldit initiativa sa faca un calcul de cash-flow saptamanal si sa dea macar 2 telefoane pentru incasarea sumelor restante, ca sa nu-l mai ia prin surprindere o situatie ce putea fi prevazuta. Practic tu antreprenorul esti responsabil sa rezolvi acum, ca doar e firma ta, nu?

 

4. Eterna balanta care nu se mai inchide si TVA-ul despre care afli abia in data de 24 ca il ai de plata a doua zi. Da aingtrebi contabilul de ce inchide atat de tarziu o sa iti spuna sa nu a primit documentele la timp; daca intrebi pe responsabilii cu documentele de ce nu le-au trimis la contabil, o sa-ti spuna ca nu le-au primit de la furnizori; daca intrebi furnizorii de ce nu trimit mai devreme documentele o sa-ti raspunda ca nu le-a cerut nimeni asta. Dar nu intreaba nimeni. Iar tu afli abia pe 25 ale lunii urmatoare ce rezultate ai avut cu o luna in urma. O fi bine, o fi rau?

 

Poate crezi ca legatura dintre cele enumerate mai sus si profitul/cash-ul firmei, este o legatura fortata cumva. Cuantifica cu cat vrei tu aceste cheltuieli de timp & energie & bani si adauga un X% in plus la profit si un Y% pe timpul pe care il vei folosi mai eficient pentru dezvoltarea afacerii.

Vezi daca nu cumva e timpul sa faci ordine in responsabilitatile echipei tale.

Verifica cu https://DoctorBusiness.ro daca profitul tau este cel previzionat, ce creante si garantii mai ai de incasat, care este starea de sanatate financiara a firmei.

Te asigur ca vei lua cel putin o decizie buna dupa citirea Raportului de Analiza Financiara.

Sa fie cash si sa ai multa energie!

PS: Afla si de ce Desi profitul pare a fi o matematica simpla, totusi multe dintre companii au pierderi

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Una din problemele cu care firmele se confrunta este lipsa de cash cauzata de investitiile facute din banii de capital de lucru. Investitiile sunt ok, pentru ca doar asa dezvolti afacerea si mergi inainte. Insa modul in care o faci si banii pe care ii folosesti pentru...