TVA-ul nu este un cost. TVA-ul este o taxa care impacteaza doar consumatorii finali, persoane fizice. Firmele sunt doar un ‘instrument” prin care statul colecteaza si monitorizeaza colectarea TVA-lui de la populatie.

In mod practic, lucrurile se intampla asa:
  1. Cand VINZI, tu colectezi TVA de la clientii tai in momentul facturarii si il incasezi o data cu incasarea produselor/serviciilor vandute clientului.
2. Cand CUMPERI, tu deduci prin facturare TVA si il platesti efectiv odata cu plata facturii catre furnizor.
Ce ramane ca diferenta dintre TVA-ul colectat de la clientii tai si cel deductibil din facturile de achizitii, se plateste catre bugetul de stat. Practic, intreg TVA – ul facturat clientilor tai se duce catre furnizori si catre bugetul de stat. Nu ramane nimic la tine. Nu este nici venit, nici cost. Ci doar un transfer de cash la momente diferite.
 
Sa luam un exemplu:
Daca ai colectat prin facturare 10 lei TVA si ai dedus 8 lei din facturile de achizitii, ramane ca diferenta de 2 lei sa o platesti catre bugetul de stat.
Pe scurt, tot TVA-ul colectat din facturile de vanzare, il vei plati fie furnizorilor tai, fie bugetului de stat. Nici un leu in plus sau in minus. Formula e simpla:
TVA colectat – TVA deductibil = TVA de plata la Bugetul de Stat
Adevarata “pacoste”nu este TVA-ul in sine, ci PLATA acestuia. Asta pentru ca, desi am demonstrat ca practic firma ta nu este afectata din punct de vedere al profitului, totusi, poate fi afectata din punct de vedere al cash-ului. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori TVA-ul este o plata ANTICIPATA. Pentru ca tu, in foarte putine cazuri reusesti sa incasezi de la clientii tai pana pe 25 ale lunii urmatoare. O factura de vanzare este o creanta potentiala pentru tine, insa pentru bugetul de stat este o certitudine, pentru ca pe 25 ale lunii urmatoare trebuie sa platesti TVA-ul aferent acelei creante.
Ce poti face ca sa eviti destabilizarea pe cash, este sa ai sub control volumul de TVA colectat (din facturile de clienti) si pe cel deductibil (din facturile de achizitii), sa jonglezi cu datele de emitere a facturilor de clienti, sa pui pressing pe incasare (macar a TVA-ului din factura), sau sa faci mai devreme achizitii pe care le-ai fi facut in luna urmatoare.
Cand TVA-ul platit este mai mare decat TVA-ul incasat? Sunt doua situatii in care TVA-ul te poate impacta, insa nici chiar in aceste cazuri, TVA-ul nu va fi trecut pe cheltuiala in contul tau de rezultate (contul de profit si pierderi):
  • Cand firma ta este pe pierdere si cand achizitiile tale exced valoarea vanzarilor, atunci automat, tu vei plati mai mult TVA catre furnizori decat TVA-ul colectat din facturile clientilor. Este adevarat ca nu vei mai plati la bugetul de stat (in bilant va aparea “TVA de recuperat”), insa in realitate, tu atunci chiar platesti TVA mai mult decat incasezi.
  • Cand nu-ti incasezi facturile de la clienti. Sunt multe companii care nu au un focus atent, lunar, pe facturile neincasate. De obicei sunt firme cu volume mare de facturi, cu o organizare defectuoasa, in care nu sunt stabilite responsabilitati clare de recuperare a creantelor. Sau poate au ghinionul sa aiba clienti care intra in insolventa.
Cash-flow-ul este cel mai bun instrument de predictibilitate a TVA-ului si a masurilor pe care le poti lua astfel incat sa nu te afli in imposibilitate de plata pe 25 ale lunii. Iar delegarea clara a responsabilitatii de urmarire a facturilor neincasate este o alta actiune foarte necesara si eficienta in orice business. Fa tot ce e posibil astfel incat evenimentele repetabile, gen TVA, sa nu te ia prin surprindere.
Te invit sa-ti monitorizezi performantele si sa-ti identifici blocajele de cash si vulnerabilitatile printr-o simpla incarcare de balanta lunara AICI. Ai consultantul financiar langa tine si o analiza financiara a afacerii in 5 secunde.

Iti urez sa fie cash si sa ai multa energie!

Intoarce-te la site AICI

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Una din problemele cu care firmele se confrunta este lipsa de cash cauzata de investitiile facute din banii de capital de lucru. Investitiile sunt ok, pentru ca doar asa dezvolti afacerea si mergi inainte. Insa modul in care o faci si banii pe care ii folosesti pentru...

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

Intr-o firma in care oamenii nu stiu clar CE au de facut, CUI se subordoneaza, CAND trebuie sa livreze si CU CINE trebuie sa colaboreze, se intampla de multe ori ca mai multi angajati sa se ocupe de acelasi lucru, si nimeni de un alt lucru.