Vreau stabilitate. Unii pleaca, altii vin. Fac inductie cu ei 2-3 saptamani, apoi imi spun ca vor sa plece. Imi consuma timpul si banii. Vreau angajati stabili.
Sunt intrebari si dileme pe care probabil le ai si tu ca Antreprenor.
Angajatii tai vor in primul rand SA STIE CLAR CE AU DE FACUT. Ce, cand, cum si cu ce frecventa trebuie sa faca lucrurile pentru care i-ai adus in echipa ta. Daca fisa de post este detaliata cu toate task-urile lor inca de la inceput, este posibil ca semnatura de pe contractul de munca sa aiba “greutate”. Este posibil ca angajatul sa se decida inainte de a-ti pierde tie timpul 2-3 saptamani, pana afla concret ce are de facut.
Apoi, atunci cand este vorba de departamente gen productie sau vanzari, fa ca recompensele/bonusurile sa fie TRANSPARENTE. Poti sa le afisezi si pe usa de la intrare. Important este ca tu, Antreprenor, sa stabilesti niste indicatori de performanta cantitativi (volume de vanzari, produse fabricate….) si calitativi (comunicarea cu clientul, calitatea produsului, atitudinea fata de colegi, respectarea valorilor companiei….). Tu stii mai bine, in functie de segmentul de business pe care activezi si de ceea ce promovezi prin produsele sau serviciile tale.
Fiind transparente, acestea se pot discuta impreuna cu echipa, nu exista echivoc, asadar nici suparari. Si e clar pentru toata lumea ca nu este vorba de un comportament partinitor, ci de reguli setate impreuna si aplicabile tuturor.
Acest gen de bonusare, elimina multe discutii inutile si maresc productivitatea.
Un mediu deschis si provocator este unul din criteriile pe care angajatii il cauta in companiile in care aleg sa lucreze. Este in natura noastra sa ne punem amprenta, sa stim ca ceea ce facem sau spunem, conteaza. Te provoc sa iei asta ca pe un dar si bucura-te cand cineva are initiativa. Daca nu ti se pare ok propunerea, argumenteaza-I frumos de ce nu ti se pare buna.
Un stil de management gen “faci doar ce-ti spun eu” va reduce valoarea unui angajat la un simplu executant, care va face doar “ceea ce stii tu”. N-ar fi mai bine sa beneficiezi si de “ceea ce stie el”?
Ofera ATENTIE si feedback si atunci cand face bine si cand greseste. Sunt companii in care angajatul este bagat in seama doar atunci cand greseste si niciodata atunci cand executa corect task-urile. Din acest motiv recomand evaluarile personalului macar din 6 in 6 luni. Este o ocazie buna de a comunica transparent, pe obiective concrete, multumirea sau nemultumirea fata de munca prestata.
Asadar, pentru retentia angajatilor in companie, nu te mai gandi la recompense gen excursii, premii, cupe…..Oricum oamenii sunt diferiti si fiecare isi doreste altceva. Da-le premii in bani daca merita, dar fa-o transparent. Asigura-te ca ei stiu clar ce doresti de la ei. Incurajeaza initiativa. Chiar si 3 idei bune dintr-o 100 te vor ajuta, versus, faceti toti doar ce stiu eu. Si acorda atentie atat rezultatelor bune cat si celor slabe.
Pe de alta parte, jos palaria pentru Antreprenorii care au astfel de intrebari/dileme.
Te invit sa afli si alt gen de informatii despre afacerea ta, cum ar fi Analiza Finaciara a Afacerii tale. In 5 secunde. Pe cifrele tale reale. Pe intelesul tau.
Una din problemele cu care firmele se confrunta este lipsa de cash cauzata de investitiile facute din banii de capital de lucru. Investitiile sunt ok, pentru ca doar asa dezvolti afacerea si mergi inainte. Insa modul in care o faci si banii pe care ii folosesti pentru...
Intr-o firma in care oamenii nu stiu clar CE au de facut, CUI se subordoneaza, CAND trebuie sa livreze si CU CINE trebuie sa colaboreze, se intampla de multe ori ca mai multi angajati sa se ocupe de acelasi lucru, si nimeni de un alt lucru.