Una din problemele cu care firmele se confrunta este lipsa de cash cauzata de investitiile facute din banii de capital de lucru.

Investitiile sunt ok, pentru ca doar asa dezvolti afacerea si mergi inainte. Insa modul in care o faci si banii pe care ii folosesti pentru investitii, sunt cheia problemei.

Daca pentru o investitie care iti aduce valoare adaugata pe termen lung, tu vei folosi banii pe care ii datorezi furnizorilor, sau banii din linia de credit, atunci inevitabil vei bloca cash-ul, si ceea ce vrei sa construiesti pe de o parte (investitii pentru dezvoltare) se va darama pe alte parte (incapacitate de plata).

Pentru ca furnizorii tai nu vor astepta ca investitiile tale sa produca cash, ci se vor uita la scadenta facturilor si la contractul incheiat cu tine. Banca finantatoare care ti-a acordat o linie de credit pe termen scurt (1-2 ani) poate nu-ti va prelungi linia de credit daca indicatorii tai de performanta nu arata bine; si va vrea banii inapoi.

Si atunci vine intrebarea: de unde iau bani pentru investitii?

  • Un credit pe termen lung

  • Profitul acumulat

  • O finantare nerambursabila

  • Un leasing pentru active

  • Un aport nou de capital social

Daca vrei sa vezi daca ai investit sanatos sau nu, fa acum o verificare simpla:

Capital Propriu + Datorii pe Termen Lung – Active Fixe

1. Daca valoarea rezultata este peste zero, atunci ai investit sanatos, iar valoarea pozitiva rezultata este capitalul tau de lucru disponibil pentru derularea activitatii.

2. Daca valoarea este negativa, atunci aceea este valoarea pe care tu ai luat-o din banii de capital de lucru pentru a-ti finanta investitiile.

Daca vreai sa stii care sunt valorile celor 3 indicatori din formula de calcul, afla in 5 secunde. Intra AICI si incarca ultima balanta lunara.

Sa fie cash si sa ai multa energie!

PS: pentru clarificare

*Capital de lucru = fond de rulment=bani de rulaj= jocul de termene de incasare si plata+valoarea stocurilor+cash-ul din banca

**Capital propriu = valoarea cu care tu finantezi afacerea ta=profitul anterior si profitul anului current +capitalul social adus ca aport la infiintarea societatii si apoi si pe parcursul activitatii + rezervele

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

Intr-o firma in care oamenii nu stiu clar CE au de facut, CUI se subordoneaza, CAND trebuie sa livreze si CU CINE trebuie sa colaboreze, se intampla de multe ori ca mai multi angajati sa se ocupe de acelasi lucru, si nimeni de un alt lucru.