Cred ca ai fost surprins și tu de afirmația: “balanta se închide pe 25”.

Deja a devenit lege nescrisa. Și nu e corect.
Legea scrisa spune ca cel târziu pe data de 25 tu trebuie sa plătești TVA-ul și impozitul. Nu ca pe 25 trebuie sa inchizi balanta. 25 e data limita. Iar pe tine nu te avantajează deloc.

Cum adică sa afli abia la finalul lunii urmatoare care sunt rezultatele business-ului tau pe luna încheiată?Tu poți afla chiar pe 30 sau 31, imediat ce luna s-a închis. Cu condiția ca…documentele tale sa fie înregistrate zilnic.

Hai sa ne gândim puțin! Documentele tale oricum se înregistrează, deci munca e aceeași. Doar ca trebuie scurtat puțin momentul. De ce sa incepi înregistrarea documentelor cu data de 1 a lunii următoare pentru luna trecuta? De ce sa nu faci lucrul asta zilnic, fix pentru ziua respectiva…sau pentru o zi în urma?

Practica îmi spune ca la început, o asemenea idee pare de neacceptat și răspunsul este scurt, “nu se poate”. Apoi vin argumentele pentru care nu se poate face asta:

1. Documentele vin greu de la furnizori. Da, dar nu de la toți. Și atunci, nu ai de făcut decât sa vorbești cu ei și sa le spui ca cerința ta în era tehnologiei este ca documentele sa vina rapid.

2. Organizația este greoaie și nu toate documentele interne sunt aduse la contabilitate. Însă organizația este alcătuită din oameni, colegii tai. Vorbește cu ei și spune-le de ce trebuie sa faca astfel încât ca documentele sa ajungă zilnic la contabilitate. Și dacă descoperi vreun flux de lucru ciudat, ocupa-te de el,  e o buna ocazie sa repari ce nu merge.

3. Pontajele se fac la final de luna și nu toți si-au adus concediile medicale sau de odihna. Wrong! Dacă exista cumva vreo regula de genul asta, e cazul sa o schimbi. Pontajele se fac tot zilnic. Și concediile de odihna ar trebui sa fie transmise chiar înainte de concediu:)).

4. Chiar seful în persoană, adică tu antreprenorule, nu aduci deconturile la timp. Aici….ce sa zic, dacă vrei o echipa disciplinata, tu ar trebui sa fii exemplul lor. Pentru ca în general, nu prea poți cere altora ceva ce tu nu poți face.

Mai pot inșirsa câteva din argumentele pentru care nu poți închide contabilitatea imediat ce luna s-a încheiat însă ai prins ideea: orice problema are o cauza și o soluție. Iar efectul este ca tu, antreprenorule, vei avea informații proaspete, calde, o sa vezi mult mai repede rezultatele, vei acționa cu o eficienta mai mare. Iar asta se va vedea, te asigur.

Verifica-ti rezultatele lunare AICI. Ai consultantul financiar langa tine in fiecare luna. Si o analiza financiara la distanta de 5 secunde.
Iti urez sa fie cash și sa ai multa energie!

PS: daca te-ntrebi ce legătură are poza cu textul asta, răspunsul este ca acesta ești tu între 30 ale lunii încheiate pana pe 25 ale lunii urmatoare.

Intoarce-te la site AICI

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Cum sa investesti sanatos fara a-ti deteriora capitalul de lucru?

Una din problemele cu care firmele se confrunta este lipsa de cash cauzata de investitiile facute din banii de capital de lucru. Investitiile sunt ok, pentru ca doar asa dezvolti afacerea si mergi inainte. Insa modul in care o faci si banii pe care ii folosesti pentru...

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

UN MOTIV DE NEPERFORMANTA AL AFACERII ESTE…

Intr-o firma in care oamenii nu stiu clar CE au de facut, CUI se subordoneaza, CAND trebuie sa livreze si CU CINE trebuie sa colaboreze, se intampla de multe ori ca mai multi angajati sa se ocupe de acelasi lucru, si nimeni de un alt lucru.