In timp ce PROFITUL se calculeaza ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile firmei de la inceputul anului pana in prezent, Cash-Flow-ul este influentat de tranzactiile anterioare perioadei la care tu te uiti acum: facturi de incasat sau de plata, credite, investitii platite dar neamortizate integral, soldul initial de cash cu care tu pornesti anul.
Pe langa aceasta, chiar in cadrul perioadei analizate, exista diferente intre profit si cash. Ele sunt cauzate de timpul care trece de la emiterea unei facturi si pana la incasarea ei. Sau invers, de timpul scurs intre primirea unei facturi si plata ei. Mai sunt si alte elemente care influenteaza transformarea profitului in cash, pe care le poti citi in cele ce urmeaza:
In primul rand, cea care are cel mai mare impact in majoritatea cazurilor, este diferenta dintre momentul facturarii (cand se inregistreaza profitul) si momentul incasarii/platii facturii (cand intra cash-ul).
Faci investitii care diminueaza brusc cash-ul. Profitul insa, se diminueaza pe masura amortizarii acelor investitii. Motivul? Toate cheltuielile se inregistreaza la momentul CONSUMULUI EFECTIV. Insa, investiile in cladiri, masini, utilaje, computer (in general valorile mari), se „consuma” mai lent, intre 2-50 ani. Lunar, se deduce o valoare proportionala cu pretul platit si durata de utilizare a investitiei, valoare numita AMORTIZARE (o putem numi si cheltuiala in rateJ). Asadar, pe cash probabil ca vei inregistra o iesire masiva, in timp ce pe profit, aceasta valoare se va scadea treptat, in “rate’’ egale, pana la finalul duratei de folosinta pe care i-ai dat-o acelei investitii.
Imprumuti bani din surse externe (banci, leasing, investitori sau alti creditori) pentru finantarea activitatii sau a unor investitii. Aceasta actiune duce la cresterea cash-ului, dar nu si la cresterea profitului. Doar costurile finantarii (dobanda si comisioanele) au impact in diminuarea profitului, nu si suma finantata (pentru ca ea nu reprezinta un venit, ci doar o sursa de finantare care trebuie inapoiata la termenul scadent).
Stocurile aflate acum in magazie reprezinta un minus de cash, in timp ce in “profitul net” ele nu au nici un impact pentru ca nu sunt consumate inca.
Profitul/pierderea din anii anteriori este un element care si el iti afecteaza cash-ul, in plus sau in minus, dupa caz.
Valoarea negativa aferenta Investitiilor neamortizate integral, nu reflecta decat faptul ca tu le-ai platit deja (deci cash -ul a iesit din conturi) insa acest fapt nu se reflecta si in profit (nu se reflecta deoarece acestea se “consuma” treptat, conform duratei de utilizare pe care tu ai stabilit-o initial).
Banii pe care tu i-ai investit In capitalul social sau profitul obtinut anterior repartizat in rezerve, reprezinta un supliment de cash pe care tu il ai dar care nu este inregistrat in profitul perioadei pe care o analizam acum.
Poti vedea in 5 secunde toate acestea. Incarca o balanta lunara in format Excel in aplicatia https://DoctorBusiness.ro si vei primi un set de informatii financiare despre afacerea ta, acompaniate de solutii si recomandari pentru lichidizarea profitului si deblocarea cash-ului.
Sa fie cash si sa ai multa energie!
PS: Iata in poza un exemplu despre ceea ce ti-am povestit